Dětské zdraví Diagnostika

Obraz akumulační poruchy u dítěte

Obraz akumulační poruchy:

  • kulaté sytě červené skvrny na tvářích, např. po kojení, v nemoci, při prořezávání zubů s nazelenalou barvou kolem úst
  • „ukoptěný nos“ – nos, kolem kterého jsou pořád trošku hleny
  • nepravidelný apetit, někdy má velkou chuť k jídlu, a někdy nic nesní
  • bříško tvrdé, veliké, jako buben, může být chladnější na dotek
  • kyselý zápach nebo zápach zkyslých jablek kolem dítěte
  • nepravidelná stolice; zácpa, zácpa s obtékajícím průjmem nebo průjem se zelenou zapáchající stolicí, v mírnějších případech stolice pouze kysele zapáchá,

 

Dítě se cítí podobně, jako když my, dospělí sníme příliš těžkého, mastného jídla. Chce se této akumulace zbavit. My dospělí se této nevolnosti zbavíme většinou do druhého dne, u dětí může trvat měsíce, než porucha pomine.

 

V mírnějších případech, ještě než nastane pravá akumulační porucha, se může projevovat znaky pomalejšího oběhu energie. Dítě je chladnější, lenivější a mrzutější a nemá chuť k jídlu. Tyto symptomy by měly zmizet když se děťátko rozhýbe a začne být trochu aktivnější, což pomůže rozhýbat energii.

 

Co akumulační poruchu způsobuje:

  • překrmování – je to jeden z hlavních původců akumulační poruchy. To znamená, že byste se měli vyvarovat podávání příliš mnoho jídla. V praxi to znamená nepřikládat příliš často, nechat miminko vytrávit a pak opět nakrmit. V západní společnosti je mnohem více dětí, které trpí tím, že jsou překrmovány než těch, které jsou krmeny málo. Co tedy dělat, abyste děťátko nepřetěžovali? Příklad: pro děťátko mladší 3 let je jeden celý banán nebo celé vajíčko moc na jednu porci. Krmte dítě v klidu a pomalu, nechte ho vychutnat každé sousto a poté ho nechte vytrávit alespoň dvě hodiny.
  • nepravidelná strava – částečně v reakci na minulou generaci, která kojila striktně po třech hodinách se dnes spíše uchytil trend „jídla na objednávku“, tedy že kdykoli si dítě řekne, je nakojeno nebo je mu podáno jídlo. Mnoha dětem to může vyhovovat, ale mnoho dětí tím bude trpět. Některá miminka i starší děti budou mít jídlo místo emocionálního naplnění a budou chtít jíst téměř pořád. Základem tedy je podávat zhruba stejné množství jídla v pravidelných časech, které jsou každý den stejné. Nepodávejte mezi těmito jídly žádně další pochutiny, dobrůtky, svačinky. Pokud to není možné zajistit, pak by interval mezi jídly měl být alespoň dvě hodiny. Žaludek pracuje v periodických časech a potřebuje pro svou dobrou funkci několik období odpočinku za den.
  • příliš mnoho tekutin – Další z možných příčin je podávání nápojů u jídla. Vaše dítě by mělo pravidelně pít v průběhu celého dne, a pokud není možné mu nedávat nápoje k jídlu, pak vězte, že by mělo pít pouze takové množství vody, které mu postačí ke zvlhčení jídla, které zrovna jí. Příliš mnoho tekutin, zejména chladných nápojů, může naředit žaludeční šťávy a trávicí enzymy a narušit tak správnou činnost žaludku
  • těžko stravitelné jídlo – umělá výživa (náhradní mléko, v případě nekojených dětí),  syrové jídlo, jako je zelenina, celozrnné pečivo, muesli a zelenina, která je těžko stravitelná i ve vařeném stavu (např. zelí, mořské řasy) je lépe dětem nepodávat do 3 let věku i syrové ovoce může způsobit oslabení zažívání, proto je lepší ho alespoň krátce tepelně upravit. Pak ani nenalezneme zbytky z jablíčka druhý den nestrávené v nočníku nebo v plence. Ideální pro děti jsou rýže a jáhly, polévky z kořenové zeleniny a obilnin, vařené jablečné, hruškové pyré, nepřislazované apod..
  • nedostatečný pohyb – je důležité pohlídat, aby si dítě po krmení odkrklo, abychom napomohli děťátku dostat jídlo do zažívacího traktu. Hlídejte barvu okolo úst, a pokud začne mít kůže nazelenalý nádech, bylo by dobré, abyste v tomto případě nenechali své děťátko ihned po krmení usnout, ale aby alespoň dvacet až třicet minut bylo ještě vzhůru. Pokud to není možné, zkuste dávat vašemu děťátku menší porce.

 

Pozn. obrazu akumulační poruchy u miminek velmi často odpovídají tzv. tříměsíční koliky.