Diagnostika Zdraví orgánů

Ledviny v harmonii a symptomy jejich oslabení

Orgány, které náleží k elementu vody jsou ledviny a močový měchýř. V čínské fyziologii tyto orgány ovládají mechanismus vody a kontrolují močový měchýř jako takový. Navíc jsou ledviny, které jsou považovány za prvotní základ organismu, kde se ukládá životní esence. Vládnou spodnímu zářiči, ve kterém jsou uloženy sexuální i reprodukční orgány a spadá pod ně i sexuální apetit – tedy libido, a plodnost. Ledviny dále zajišťují energii a teplo. Tento čínský koncept ledvin přesahuje fyziologii tak, jak ji známe ze západní biologie. Abychom tedy vysvětlili, jak je možné, že tyto přídavné funkce mohou být součástí funkce ledvin, pak je třeba si uvědomit, že aktivita adrenánlních žláz ve své podstatě odpovídá čínskému chápání ledvin. Adrenální žlázy nám pomáhají k energii, teplu, sexualitě a jiným vlastnostem v těle.

Ledviny reprezentují kořen těla, a počátek všech yinových i yangových vlastností v těle. Tudíž yin ledvin přímo ovlivňuje stav yinu v celém těle, yang ledvin pak představuje základ pro veškerý yang v celém těle. V souladu s tím tradiční čínská medicína popisuje ledviny jako „palác Ohně a Vody“, a v jakékoli diagnostice ledvin je třeba brát na zřetel jak yang, tak i yin tohoto orgánu. Abychom si tento princip ještě lépe přiblížili, člověk, který má yin a yang ledvin v harmonii a dostatku bude aktivní a zároveň klidný, bude odvážný a zároveň jemný, je schopen toho mnoho dosáhnout bez stresu a jeho asertivní a podporující vlastnosti jsou v rovnováze.

Patologie ledvin se zobrazuje v jedné nebo více specifických oblastech těla, v emocích, a ve vývojových znacích.

Typické symtomy nerovnováhy v ledvinách

:: veškeré chronické problémy s kostmi, zejména s koleny, bedry a zuby

:: ztráta sluchu a ušní infekce a onemocnění

:: problémy s vlasy – jejich padání, roztřepené konečky, předčasné šedivění

:: jakékoli problémy s močovým, sexuálním a reprodukčním systémem

:: vývojová opoždění dětí, ať už fyzická či mentální; předčasné stárnutí

:: nadměrný strach a nejistota

 

Použitá literatura: Paul Pitchford – Healing with Whole Foods (Léčba celostními potravinami), Bob Flaws – The Tao of Food,  Barbara Temelie – Kuchařka pěti elementů