Bachova květová terapie Metody

Síla květů v Bachově květové terapii

Bachova květová terapie používá velmi jemné výtažky z květů 37 rostlin a také pramenitou vodou. Účinky těchto výtažků poprvé popsal a použil Dr.Edward Bach v první polovině dvacátého století. Celý systém popsal a vytvořil, a o jeho účinnosti snad může hovořit i to, že se stále s úspěchem používá i téměř o století později. Esence se vyrábějí macerováním květů po několik hodin v pramenité vodě na slunci, posléze se konzervují v brandy. Mohou se také vyrábět tak, že se sbírá rosa z květů těchto rostlin za slunečného rána, a ta se potom konzervuje opět v alkoholu. Pro děti je možné užívat glycerínový macerát, který neobsahuje alkohol,ale vzhledem k tomu, že ředění esencí k užívání je velmi vysoké, a ještě se rozředí v poměru cca 4 kapky do 200 ml vody, je koncentrace alkoholu v uvedeném roztoku opravdu zanedbatelná.

Esence používám zejména k ovlivňování psychických stavů, kde terapie pokrývá celou škálu emocionálních stavů a poruch, od strachů přes vzteky, fobie a nutkavé chování až po netečnost. Je velmi těžké najít stav, na který by Bachovy květové esence nefungovaly, a pokud se snad zdá, že by jedna esence nestačila, je možné kombinovat ji až se šesti jinými, ovlivňovat psychiku i fyzický stav klienta prostřednictvím oblastí na těle, na které je možné roztok s esencí aplikovat, nebo je dokonce možné spojit jejich působení s akupunkturou.

Může se stát, že na někoho Bachova květová terapie zdánlivě nezafunguje. Bývá to většinou díky hluboko uloženým nezpracovaným traumatům. I na tento stav ale existuje esence, která pomůže tělu stát se vnímavější a otevřít se síle květů a slunce uložené v Bachových květových esencích.

„Bachovky“ lze použít i ke zklidnění, např. před a při zkouškách a testech, během stresových situací, při velkých životních změnách, jako je např. rozvod, smrt blízkého člověka, těhotenství, porod a poporodní období, odstavování dítěte, změna práce nebo návrat do práce atd.

Samostatnou kapitolou pak jsou krizové esence. Jednak klasická Krizová esence, kterou používáme ihned při nastalé krizové situaci či šoku, dokáže i navracet vědomí(pro tyto případy je dobré jí mít stále při sobě, v kabelce, v lékárničce, v autě atd.), a pak Noční krizová esence, která by neměla chybět v žádném nočním stolku. Dokáže spolehlivě zahnat nespavost, přemítaní, a navodit klidový stav a spánek i po probuzení uprostřed noci s tendencí přemítat o uplynulých či nadcházejících událostech.

Krizová esence existuje také jako krém či gel, který velice pomáhá při běžných poraněních a obtížích, pokousání hmyzem, nebo třeba podvrtnutí kotníku. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že včasné použití Krizového krému zabrání rozvinutí bolesti, vytvoření modřin, boulí a podlitin a zmírní i následky popálení a opaření.