Děti Dětské zdraví Dietetika Muž Pět prvků Roční období Tradiční čínská medicína Zdraví orgánů Žena Ženské zdraví

Zima – jak na správnou výživu pro tělo i duši

voda (shuǐ) 水 – ledviny (shén) 肾

Prvek: voda (shuǐ,)
Směřování energie: dolů, dovnitř, do hloubky
Chuť: slaná
Plný orgán (zang): ledviny (shén,)
Prázdný orgán (fu): močový měchýř
Duše: Zhi (zhì, , č´)
Smyslový orgán:
uši
Tkáň: kosti
Emoce: strach – důvěra
Zvuk: sténání
Klimatický projev: chlad
Změna: uschování, třes
Denní doba: půlnoc
Orgánové hodiny: 15.–19. hodina
Barva: černá
Světová strana: sever
Čas dle čínského roku: od poloviny listopadu
Čas meteorologický:  1. 12.  – 28.(29.) 2.
Čas astronomický: 21. 12. – 20. 3.



Zima je o uchovávání a odpočívání. Nastává období, kdy je čchi zanořená do hloubek vod, aby tam načerpala síly na jarní vynořování. My bychom také měli vědomě následovat tento pohyb čchi, zklidnit své aktivity a čerpat síly. Budou potřeba celý další rok.

„V zimě je vše skryté. Zima je obdobím stažení se do hloubky vzhledem k chladu, panujícímu v okolí. V tomto čase je důležité nerušit či nerozptylovat jangovou energii, čímž umožníme zásobám energie jin, aby se v nás obnovily.“

Citace z Vnitřní knihy Žlutého císaře v překladu Vladimíra Anda.

Novoroční předsevzetí přesuňte na později. Nezapomeňte, že zimní období přetrvává i po Novém roce a vyhněte se neuváženým novoročním předsevzetím, různým povánočním detoxům, které by vás mohli v hluboké zimě spíš oslabit, než obohatit. Změny přesuňte na jaro a v zimě se zaměřte na posilování své vůle qi. Až se vás jaro zeptá, co jste dělali v zimě, odpovězte mu, že jste střežili yang a vyživovali kořeny yin, aby mělo z čeho brát energii na probuzení a růst, a aby s vámi jeho větrné počasí nezamávalo.

Když ledviny a močový měchýř potřebují pozornost

Typickým projevem prvku voda je zima. Yinová energie má v této době největší sílu. Únavu se nepokoušejme přeprat vysokým pracovním nasazením, dlouhým cvičením v tělocvičně, či pečením cukroví a sháněním dárků. Zaměřme se spíše na náš duchovní vývoj, meditujme, bilancujeme, co se nám v roce povedlo, a co bychom rádi změnili, cvičme jógu nebo qigong, zůstaňme s přáteli či v rodinném kruhu, nebo se stulme do křesla a přečtěm. F si knihu na jeden zátah. Uvědomujeme si totiž, co je pro nás důležité a na čem doopravdy záleží.

Projevy energie vody

Dalším projevem energie vody je chlad anebo strach (kong 恐). Fyzickou formu této energie na sebe vzaly ledviny, močový měchýř kosti. Voda je nový začátek, z vody se na Zemi zrodil život, a my všichni jsme ve vodě strávili prvních 9 měsíců našeho vývoje. Voda je prvek, který je tu, na Zemi, od prehistorie, a množství vody, které máme je neustále stejné. Element vody vyživuje – rodí element dřeva a potlačuje element ohně. Tam kde jedno končí (na podzim, v energii kovu), něco jiného začíná, jen v jiné formě.

Duše zhi, vůle a strach

Voda představuje v oblasti lidských vlastností silnou vůli, skromnost, odvahu a určení hranic a cílů. Naši vůli ovládá duše zhi, která dle TČM sídlí právě v ledvinách. Zhi dává lidem vůli k přežití, pud sebezáchovy, reprodukční instinkt. Člověk se silnou vůlí je odhodlaný jít za svými cíli a čelit nástrahám. Ten, kdo má slabou duši zhi, musí naopak často čelit strachu a obavám.

Strach má v našem životě velký význam. Dovoluje nám vnímat rizika a ohrožení. Udržuje nás v bdělosti a nedovoluje nám být lehkomyslnými. Strach v nadměrné míře, prožíváme-li dlouhodobý stres, nejistotu, nebezpečí, způsobuje pokles energie z oslabení ledvin. Člověk ztrácí svalový tonus, povadá, ztrácí integritu a pevnou půdu pod nohama.

Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle… je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují.

Funkce ledvin a kostí

Ledviny jsou zang orgánem vody.

Ledviny v sobě uchovávájí esenci jing ([:ťing:] 精). Esence je kořen života, vitální síla, kterou máme danou do vínku, získali jsme ji po rodičích. Díky esenci vzniká lidský život. Řídí tedy reprodukci a plodnost. Esence podporuje růst – od dětství sílí, v dospělosti dosáhne vrcholu a se stářím postupně klesá. Pomáhá člověku bránit se vůči vnějším škodlivinám.

Ledviny řídí tekutiny. Ledviny odvádějí tekutiny, které již nejsou v těle potřeba a zároveň v těle zadržují tolik tekutin, kolik je nutné. Plýtvání tekutinami (plivání, nadměrná sexuální aktivita nebo pocení a časté močení) oslabuje ledviny. Zadržování vody v těle se může projevovat jako otoky nebo problémy s vylučováním moči.

Ledviny souvisejí s kostmi. Esence, která je uschovaná v ledvinách, vyživuje dřeň, která je uložena v kostech. Hojná esence znamená silné kosti. Naopak při nedostatečnosti esence dochází k poruchám růstu kostí, měkkosti kostí u dětí nebo křehkosti u starých lidí. Se stavem ledvin a kostí souvisí i stav zubů, u kterých platí to samé, co u kostí.

Ledviny se vybarvují na vlasech. Kvalitu ovlivňuje krev a esence ledvin. Krev je pro vlasy výživa, esence je zdrojem růstu. Mladí lidé maji pevné a husté vlasy, s vyšším věkem a ztrácející se esencí vlasy řídnou a šedivějí. To je přirozený projev. Kvalita vlasů se může zhoršit i v důsledku nemoci, pak je příčinou nedostatečná esence a prázdnota krve.

Ledviny mají vývod v uších. Mladí a zdraví lidé mají sluch bystrý, s věkem a přirozeným úbytkem esence se kvalita sluchu zhoršuje. 

Funkce močového měchýře

Močový měchýř je párovým orgánem ledvin, fu orgánem vody. Tekutiny z ledvin vnikají do močového měchýře, mění se v moč a poté co dosáhne určitého objemu, je pomocí transformační činnosti čchi spontánně vylučována z těla ven.

Chlad (chan, hán, 寒)

Chlad je silně jinové povahy. Vtahuje se dovnitř, klesá dolů, smršťuje a zahušťuje se a působí ničivě na jangovou čchi. Může se vyskytnout i v jiných ročních obdobích, například při náhlém ochlazení oproti běžným teplotám. Organismus může být postižen chladem kdykoliv, je-li mu vystaven a nemá proti němu dostatečnou ochranu.

Jako projev prvku voda je chlad spojený hlavně se zimou, ale může se vyskytnout i v jiných ročních obdobích, například při náhlém ochlazení oproti běžným teplotám.

Vlastnosti chladu:

  1. Poškozuje jang jak na povrchu, tak v orgánech. Cítíme pak chlad a zimomřivost, máme studené končetiny a může se vyskytovat bolest břicha a průjem.
  2. Zahušťuje. Stagnace čchi a krve vyvolávají bolesti. Tkáně se špatně prokrvují, vyskytují se bolesti svalstva a kloubů a chlad v orgánech. 
  3. Podobně působí i smršťování, které vyvolává například bolesti hlavy či uzavírá potní otvory. Pak se vyskytuje horečka bez pocení.
  4. Je propojen s ledvinami. Ledviny jsou chladem nejvíce zasažené. Chladem také mohou být zasažené plíce a slezina. Chlad oslabuje jejich jangovou čchi.

Rozlišujeme vnější zranění a zasažení chladem, a vnitřní chlad

  • Zranění chladem vzniká zvenku a vstupuje do povrchových vrstev. Často vstupuje společně s větrem. Rozvrací jangovou ochranu těla.
  • Při zasažení chlad napadá přímo orgány plic, sleziny a ledvin a oslabuje jejich jangovou funkci.
  • Vnitřní chlad vzniká dlouhotrvajícím působením vnějšího chladu v těle. Takový chlad pak zraňuje slezinu, ledviny či srdce a mohou vzniknout prázdnoty jangu.

Slaná chuť

Slaná chuť je ochlazující, směřuje dolů a dovnitř, zvlhčuje, změkčuje. Díky jejím vlastnostem může teplo lépe prostoupit hluboko do těla až do morku kostí a zkhřelé kosti prohřát. A hlavně ledviny, které nerady chlad.

Mnoho soli naopak měkké zpevňuje a tvrdé změkčuje, to může vést k demineralizaci a řídnutí kostí. 

Jak využít slanou chuť

  • kloktadlo na bolest krku, protože ochlazuje
  • na zácpu, vyprazdňuje střeva, protože směřuje dolů
  • zvyšuje chuť k jídlu
  • koupel ve slané vodě přivede do těla teplo. Kdo potřebuje víc, zahřeje hrubozrnnou sůl v troubě tak, jak je to příjemné, a pak si na ní položí nohy, teplo vstoupí přímo do drah ledvin, které začínají na chodidlech.

Působení slané chutí dle typu osobnosti

Pro jaké osoby je slaná chuť vhodná

  • slabí a labilní jedinci

Kdo by se měl slané chuti vyvarovat

  • lidé obézní
  • trpící na otoky
  • s výraznou vlhkostí v těle
  • konstituce s převahou jang

Osoby s prázdnotou jangu

  • doplňujeme jang tím, že jíme
    • vývary z masa a kostí,
    • nákypy pečené v troubě – houbový kuba
    • pečenou zeleninu (dýně, řepa)

Osoby s prázdnotou jin

  • vyživujeme esenci ledvin tím, že jíme
    • dlouho vařené luštěniny – zejména černé a červené barvy, jako jsou fazole, červená ledvina, fazolky adzuki, černé fazole
    • tučné ryby a mořské plody
    • mořské řasy
    • vývary

Potraviny, které prospívají ledvinám

  • Maso – jehněčí, hovězí, kachní, zvěřina, tučné ryby (losos, kapr, makrela) mořské plody
  • Obiloviny – pohanka
  • Luštěniny – fazole, adzuki, černé fazole
  • Zelenina – kadeřávek, kapusta, pórek, kvašená zelenina (zelí, ředkve, květák)
  • Ovoce – kompotované nebo sušené
  • Ořechy a semínka – vlašské nebo lískové ořechy, černý sezam
  • Koření – sójová omáčka, miso pasta, sůl, hřebíček, skořice, mořské řasy
  • Tekutiny – teplá voda, svařené víno, vývary z kostí nebo zeleninové s luštěninami a obilím

Zimní desatero

  1. Z P O M A L Í M E
  2. Ledviny udržujeme v teple, aby zvenku nepronikl do těla chlad a zevnitř lépe mohly rozvádět teplo. To znamená, že nosíme čepice přes uši, teplé huňaté šály, rukavice, teplé dlouhé svetry přes záda, kabáty a teplé ponožky, zimní boty.
  3. Živočišné tuky, maso a kosti jsou jedním z pilířů zimní stravy v našem klimatickém pásmu. Vegetariáni by měli alespoň používat máslo a oleje, ořechová a mandlová másla, vývary z luštěnin apod.
  4. Různé druhy fazolí a luštěnin jsou druhým pilířem zimní stravy.
  5. Více pečeme a zapékáme. Pečenou řepu, dýni nebo houbového kubu z pohanky či ječných krup, jahelníky zařazujeme do stravy častěji, než v jiných částech roku.
  6. Zahřátí pomůže svařené víno, popřípadě svařený jablečný mošt, rybízový mošt, hroznový mošt, hruškový mošt atd. s anýzem, hřebíčkem a skořicí. Také bylinné čaje, třeba yogi chai nebo datá masala, případně po příchodu domů z vnějšího chladu čaj z čerstvého zázvoru s medem, případně tymiánový, lipový či bezový čaj (nebo směs těchto bylin) s medem.
  7. Dlouhé zimní večery věnujeme přípravě dlouho tažených vývarů a dlouho pečených jídel – dodají našemu tělu vnitřní teplo a výživu. 
  8. Do jídla přidáváme mořské řasy. Jídlu dodají slanou chuť a velmi potřebné minerály a stopové prvky, pomáhají našemu tělu vyrovnat se s toxiny a případnou jinou nepříznivou zátěží (např. radioaktivitou), jídlo je díky nim stravitelnější a navíc optimalizují činnost štítné žlázy (díky přirozenému obsahu jódu).
  9. Trávíme čas doma, s našimi blízkými, našimi „kořeny“ a čerpáme „výživu“ duchovní. Výživu v meditaci, modlitbě nebo společných klidových činnostech.
  10. O D P O Č Í V Á M E

Potraviny elementu voda

Přehled potravin, které náleží elementu voda. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající.

Potraviny chladné povahyPotraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahyPotraviny horké povahy
mořské řasyhráchčerný sezammaso bažantímaso jehněčí
kaviár mungo fazolefazole adzukiúhořuzené ryby
krabústřicesojové bobyořech vlašskýuzeniny 
slávka sépiejáhlyškeble, slávky 
sůl olivyhumrjedlý kaštan 
sojová omáčka umeboshichobotnicelosos 
studená voda jidášovo uchoslunečnicová semínkamaso jelení, srnčí 
minerální voda  olej z vlašských ořechů  
agar-agar  maso kančí  
  miso  
  mušle (mořské)  
  okoun  
  pstruh  
  sardinky  
  tuňák  



Zdroje: Paul Pitchford – Přírodní stravou ke zdraví – Asijské tradice a moderní výživa
Internetová stránka www.tcm.cz