Děti Dětské zdraví Dietetika Roční období Žena Ženské zdraví

Podzim

Co dělat a jak se připravit na zimu.

Přichází podzim a s ním i chladnější období roku. Není vždy jednoduché se vyhnout nachlazení či jiným obtížím, které zapříčiní chlad, protože počasí se hodně střídá a stejně jako na jaře není snadné se správně obléci. Navíc bývá ještě pěkně, babí léto hřeje, ale zem už teplá není, připravuje se také na zimu a uzavírá se, bere si svou energii zpět, což můžeme přímo pozorovat na listnatých stromech, jejichž listy začnou ztrácet zelenou barvu a najednou se celá krajina oděje do nejnádhernějších zářivých barev. Mlhy začnou halit kraj a vlhko prostupuje každý pór našich těl.

Co dělat, abychom si udrželi zdraví a případně se ještě posílili před zimou?

Zdravý selský rozum velí: jezte co nejvíce ovoce a zeleninu, která zrovna dozrává. Jezte dýně, cukety, mrkev, zelí, kapustu, pórek, celer, obiloviny, ještě stále zrají rajčata, dozrávají jablka, hrušky, švestky, nejrůznější podzimní drobné plody (jeřabiny, dřínky, kdoule, plody hlohu, dřišťálu, mahonu – ne, nejsou jedovaté) a na rozdíl od horkého léta opracovávejte pokrmy více tepelně, pečená jídla Vás zahřejí a dodají organismu potřebné teplo k uskladnění na zimu. Babí léto je v tradiční čínské medicíně spojované se slezinou, elementem země, která je v čínské fyziologii odpovědná za trávení a přeměňování potravy na potřebnou energii a krev. Slezina je alfa a omega všeho a její zdraví a správná funkce jsou velmi důležité. Slezina patří k elementu země, její barva je žlutá, oranžová a nejraději má nasládlá, fádně chutnající jídla, podušená nebo pečená.

Slezinu si oslabujeme pokud požíváme příliš mastné pokrmy, čili smažená jídla, příliš pikantní a chuťově výrazná jídla, zmrzlinu a chlazené nápoje a také pokud nejsme schopni zadržet svoje myšlenky a bez ustání o něčem přemítáme, promýšlíme možnosti a dlíme v minulosti či budoucnosti.

Zdraví sleziny je spojováno se stavem našich svalů a cév a uložení vnitřních orgánů. Pokud je slezina zdravá, budou svaly pracovat tak, jak mají, naše cévy a žíly budou dobře rozvádět krev po těle. Její oslabení se projevuje jednak celkovou únavou, bolestí svalů, nebo jejich tíhou, otoky nohou, křečovými žilami a hemeroidy, může docházet i k prolapsu orgánů (dělohy, konečníku apod.), točení hlavy a závratím. Chronický únavový syndrom a různé další „nevysvětlitelné“ choroby pohybového aparátu, poruchy krvetvorby, i tyto znaky ukazují na nerovnováhu ve slezině.

Slezina se vyčerpává také nadměrnou fyzickou zátěží, nadměrným mluvením, křikem, přemírou mentální činnosti, dlouhým sezením či stáním a nepravidelnou stravou.

Jak si tedy pomoci aby se slezina posílila? Uvařte si dýňovou polévku, nebo bramboračku s kroupami a houbami, upečte si dýni s cibulí a kořenovou zeleninou, opečujte se dlouho taženými masovými vývary, vařte si kaše a konží, zařaďte do jídelníčku pohanku, pojídejte pyré a kompoty. Pravidelně se procházejte, zpívejte si, tančete (třeba po kuchyni, když uklízíte), sedněte si a meditujte s prázdnou hlavou, zacvičte si nebo si jděte zaběhat, protáhněte své tělo a vyčistěte si hlavu. Zacvičte si ráno a večer pozdrav slunci a protáhněte si tělo jako kočky. A pokud jste pořád na nohou, sedněte si a dejte si nohy nahoru, dovolte si chvíli odpočinku s čajem nebo kávou a trochou sladkého – políčko čokolády nebo kousek švestkového koláče, štrůdlu nebo křehkého hruškového koláče udělá vaší vaší slezině a koneckonců u vašim nervům jedině dobře.

Buďte zdrávi!