Děti Dětské zdraví Onemocnění a jejich léčba Roční období Tradiční čínská medicína

Jak zatočit s prvními příznaky nachlazení či chřipky

Zdraví… Lidský osud, naše životy se stále točí kolem zdraví. Při životních jubileích, oslavách svátku, při všech velkých svátcích spojených s naší historií, přejeme druhým i sobě navzájem „hlavně hodně zdraví“ nebo „pevné zdraví“, když si připíjíme a ťukáme sklenkami, ozývá se „na zdraví“. Ale co to vlastně je zdraví“? Tuto otázku si v (nejen) v poslední době klade jistě většina z nás. V minulém článku jsem se zamyslela nad tím, co posiluje a oslabuje naši imunitu. Dnes bych ráda napsala o tom, co dělat, když toho zdraví tolik není – v zimním období kdy většina z nás občas „chytí“ rýmu, kašel nebo třeba chřipku. Letos je situace komplikovaná nejmenovaným virem, kterému se dostalo až nezdravé publicity a jeho jméno na nás vyskakuje téměř všude a následky „boje“ proti němu bohužel pociťují všichni, nejen ti, kteří tímto virem onemocněli, vládní omezení nás provázejí téměř na každém kroku.

Ale jak se vlastně máme zachovat, když na nás něco „leze“, když cítíme, že nám už není dobře, ale ještě nám není zle. V lidovém léčitelství i v tradiční čínské medicíně je v zimě většina výše zmíněných onemocnění považována za napadení chladem, případně chladem a větrem. Znáte to, podceníte trochu oblečení, a zrovna se změní počasí, zafouká vítr a vy se vracíte domů s tím, že Vás škrábe v krku nebo máte zimnici, citlivou kůži po celém těle, kýcháte, z nosu začíná téci. V těchto případech, ale i když se třeba vrátíte domů úplně promrzlí, pomůže, když doma budete mít jako první pomoc čerstvý kořen zázvoru nebo lipový a bezový květ, nať tymiánu.

Naše babičky přísahaly na bezový květ, postačí i samotný, a dobře dělaly. Říká se „před kopřivou (heřmánkem) smekni, před bezem klekni“ neboť má opravdu velmi silné léčivé schopnosti. Moje babička mi vždycky uvařila horký bezový čaj se lžičkou medu a šup se mnou pod peřinu. Říkávala, že bez mému tělu pomůže vyhnat zimu. Moderní studie tuto lidovou moudrost potvrzují. Černý bez má velmi silné protizánětlivé a antivirové působení. Když si do čaje hodíte ještě snítku tymiánu a lipový květ, zalijete ho vařící vodou, necháte 15 minut vylouhovat pod pokličkou, pak ho vypijete a vlezete do postele, kde se pořádně se zahřejete (třeba i s thermoforem pod peřinou) a ideálně se i vypotíte, a pokud během dne či večera vypijete 2-3 šálky tohoto horkého nápoje, a budete se pořád potit, ráno vám bude mnohem lépe. A když ještě zůstanete celý den v posteli a budete pokračovat v pití čaje, a potní kůře brzy se Vám uleví.


Skvělé je, že černý bez roste dnes poměrně hojně, lip je v naší zemi také dost a tymián si můžeme vypěstovat na zahrádce, případně v truhlíku za oknem. Je to tedy způsob první pomoci, která je přímo na dosah ruky, a zaplatit za ni musíte jen časem, který strávíte při sběru a sušení květů. Staří rodinní lékaři doporučovali tuto terapii pro jakékoli onemocnění z chladu, s tím, že když příznaky (kýchání, výtok z nosu, pokašlávání, horečka či zvýšená teplota) nepoleví po jeho pravidelném pití do tří dnů, pak je třeba navštívit lékaře.

V tradiční čínské medicíně se pro boj s napadením chladem a větrem doporučuje horký čaj z čerstvého zázvorového kořene. Nutno ještě upozornit, že sušený zázvor nemá stejné účinky jako zázvor čerstvý, a proto nám proti nachlazení či chřipce nepomůže, zato pokud potřebujeme zlepšit zažívání nebo zahřát organismus zevnitř, třeba před plánovanou procházkou v chladu, je ideální si uvařit čaj ze sušeného zázvoru a skořicové kůry.

Ale vraťme se raději k čerstvému zázvoru a chřipkám. Tradiční terapie sestává z vypití horkého (jak nejvíc to jde) zázvorového čaje připraveného tak, že cca 1,5 cm nastrouhaného zázvorového kořene zalijeme opět vařící vodou a necháme 15 minut vylouhovat pod pokličkou, pak se naložit do horké lázně (do vany, horké sprchy), vypít další šálek čaje, poté se osušit, vlézt pod peřinu, vypít další šálek horkého čaje (třeba s medem) a pořádně se vypotit. Čerstvý zázvor má podobný účinek jako bez, tymián a lipový květ. Všechny tyto byliny působí velmi silně proti množení virů a jejich aktivitě, mají protizánětlivý účinek a způsobují pocení.

Pocení je totiž geniální mechanismus lidského těla, jak ze sebe rychle odstranit škodliviny a toxiny, a mezi ty škodlivé viry a bakterie nepochybně patří.

Doplňková terapie k této „chřipkové první pomoci“ by měla sestávat z pití velkého množství čisté (ideálně pramenité, tedy chemicky neupravované) vody pokojové teploty, a rychlému uzdravení velmi pomáhá rozumný půst. Někomu dělá dobře nejíst vůbec, dobré je vyloučit maso a jíst pouze lehkou stravu, třeba čerstvé ovoce a čerstvé ovocné či zeleninové šťávy, které doplňují potřebné vitamíny, minerály a cukr, a dodávají tělu zdraví prospěšné, často protivirově a protizánětlivě působící enzymy, a zároveň nezatěžují příliš náš organismus, trávicí a vylučovací ústrojí a tak tělo může věnovat více energie na sebeléčení a boj s napadením. V těchto raných stádiích onemocnění je dobré úplně vynechat maso, uzeniny, sýry a mléčné výrobky, protože na jejich trávení potřebuje tělo příliš mnoho sil a navíc většina těchto potravin může v organismu podpořit zahlenění, zejména pokud se nachází v oslabeném stavu.
Poté, co horečka či příznaky nachlazení a kašel ustoupí, přijde i chuť k jídlu, pak naopak doporučuji (po vzoru starých léčitelů ze všech kontinentů, i našich babiček) uvařit silný vývar, buď z hovězích kostí, nebo ze staré slepice, ideálně vynesené (ano, i ty můžeme mít v mrazáku pro „strýčka příhodu“). Takový vývar vaříme s běžným kořením (sušený zázvor, bobkový list, nové koření a černý pepř), přidat můžeme kořenovou zeleninu a je třeba vývar pomalu „táhnout“ na velmi mírném plameni třeba 24 hodin. Tak se z masa dostanou všechny důležité minerály a zdraví prospěšné látky do tekutého stavu a nemocí oslabený organismus je může snadno vstřebat, aniž by potřeboval vynaložit mnoho sil a tak může rychle dojít k obnovení sil a dojde k rychlejší rekonvalescenci.

Samozřejmostí by pro každého z nás měla být ohleduplnost, tzn., že pokud se necítíme dobře, máme zvýšenou teplotu či horečku, kýcháme, pak bychom neměli chodit mezi lidi, raději oželet návštěvy, „ušlý zisk“ či výplatu v práci a zůstat tři dny v posteli. Když se i pak, po dodržení výše uvedených doporučení nebudeme cítit lépe, horečka neklesne nebo se příznaky zhoršují, pak je jistě rozumné kontaktovat telefonicky svého lékaře a domluvit se na dalším postupu. Ale jsem si jistá, a moje zkušenosti i zkušenosti lidové medicíny to potvrzují, že většině případů nachlazení a chřipek tato doporučení neuškodí, a naopak často velmi účinně pomohou.

A tak mi dovolte popřát Vám, ať se Vám i v těchto temných dobách daří nalézat vnitřní Světlo, do Nového roku ať se Vám daří naslouchat své Duši a jejím potřebám tak, aby Vaše tělo i Duše byly zdravé, Vaše imunita silná a Váš život šťastný a spokojený. Pozdrav Vás Pán Bůh!

Článek byl otištěn v obecním zpravodaji Hlasu Nadějkova 4/2020