Těhotenství

Otoky v těhotenství

Při otocích ve vyšším stadiu těhotenství je důležité následující:
a/ máte vyšší krevní tlak? (Důležitý je dolní údaj, tedy diastolický tlak, norma je systolický 120 diastolický 60).
b/ máte bílkoviny v moči?

Tyto dva výše uvedené příznaky by mohly vest k preeklampsii, což je život matky i dítěte ohrožující stav, takže není radno podceňovat tyto dva ukazatele.

Pokud jsou odpovědi na výše uvedené otázky negativní, pak na otoky v těhotenství dle TCM je následující diferenciace, u obou obrazů s úspěchem používám moxu, má tu výhodu, že si ji mohou těhotné aplikovat samy jednou denně doma (po zaškolení v ordinaci):
1/ Nedostatečnost Yangu sleziny – otok horních i dolních končetin, pocit plnosti v nadbřišku po jídle, únava a pocit tíhy v končetinách, kašovitá stolice s nestrávenými zbytky stravy, únava, pocit chladu, chladné končetiny, bledý jazyk, natekly a vlhky s bílým povlakem a pulz Xi nebo Chi a zároveň Chen.
2/ Nedostatečnost Yangu ledvin – otok horních a dolních končetin, výraznější zimomřivost, chladné končetiny, únava, chlad, slabost a bolesti v bederní oblasti, jazyk je bledý natekly a vlhky, pulz primárně Chen, Ruo a možná i Chi.

Léčbu navrhuji dle obrazu. Ve všech případech otoků je dobré omezit dlouhodobé sezení nebo ležení, a zároveň ale pravidelně odpočívat, nejlépe v leže na levém boku, neboť tak nejlépe napomůžeme perifernímu oběhu. Nohy by měly být ve vyvýšené poloze, ať už vleže nebo v sedě (ujistěte se, že nesedíte či neležíte s překříženýma nohama, ať už v kolenou nebo kotnících, neboť to zabraňuje cirkulaci). Pro pohyb lymfy je také velice dobré si osvojit speciální „gymnastiku“ kotníků, tj. rotace v kotníků 5x vpravo, 5x vlevo, kdykoli to těhulku napadne (vsedě, vleže), pravidelně plavání nebo těhotenská jóga.

Je třeba vypít cca 2 litry čisté vody denně (čili nikoli tekutin, limonád, čajů, ochucené vody), protože méně vody = signál pro tělo zadržovat vodu. Není potřeba příliš omezovat solení, ale je třeba se zamyslet, zda si dáte chipsy, solené oříšky a uzeniny, jelikož ty často obsahují vysoké procento soli.

Z pohledu TCM je pro nedostatečnosti Yangu sleziny třeba se ujistit, že nepoužíváme příliš mnoho syrové nebo chladivé potravy (tj. syrové zeleninové saláty, zmrzliny, ale také třeba jogurty k snídani), omezit pití chladných nápojů (vše pít spíše v pokojové teplotě či ještě lepe teplotě lidského těla, včetně vody) neboť to ještě více oslabuje Yang (čili „ohýnek“) zažívání a slezina pak nemůže správně odvádět vodu. Mezi nevhodné potraviny tedy patří i mladý ječmen a chlorela, většina mořských řas apod. Důležité je tepelně upravovat většinu potravin, třeba kratším podušením, tak hodně pomůžeme zažívání.

Potraviny, které pomáhají odvádět vodu a odstraňovat otok jsou kukuřice, celer, listovy salát, potočnice, hroznové víno, mandarinky, mango, vodní melouny, aduki fazolky, sardinky, čočka a hrášek (nejlépe napučené a uvařené) a jasmínový čaj. Velmi jednoduchý recept je také čaj z ječmene ci ječných krup. Prostě zalijete 30 g ječmene jedním litrem vody a vaříte na mírném ohni, dokud se voda nevypaří na polovic. Přidejte pár kapek citronu a pijte 3-4 šálky denně.

Akupunktura má velmi dobré výsledky při odstraňování otoku, napichuje se 3-6 bodů a výsledek je většinou výrazně zřetelný již po dvou dnech (rozuměj ošetření dva po sobě následující dny), velmi dobře se dá upravit i vyšší krevní tlak a případně bílkoviny v moči (vzhledem k možným výše uvedeným komplikacím je třeba tyto dva údaje zejména při otocích bedlivě sledovat). Pak již se klientka pouze ošetřuje doma moxou a vetšinou nedochází k recidivě, ať už otoků,vyššího krevního tlaku nebo proteinurie (bílkoviny v moči).