Dětské zdraví Těhotenství

Zázrak početí a koncept energie působící na zdraví v prenatálu

Je nám všem jasné, že vznik života je zázrak, něco téměř neuvěřitelného. Dar života je jedním z největších mystérií, která zkoumají mystici na celém světě. Ze spojení dvou osob, ze dvou buněk se během devíti měsíců vytvoří člověk. Nejsou to ale jen tyto dvě buňky, ale je to hlavně energie, která nejvíce ovlivňuje budoucí podobu člověka. Během početí se při milostném aktu vytvoří nad milující se dvojicí jakýsi energetický vír, kterým se do těla dostane energie-duše nového člověka. Tento vír spojí oba rodiče energií, která bude spojovat je a jejich dítě, dokud je dítě bude potřebovat. Již v tomto okamžiku je zárodek-dítě schopno vnímat energie které spolupůsobí při vytváření nového života. Ve staré Číně věřili, že by dítě nemělo být počato za bouřky či větrného počasí, protože takové dítě bude mít energii narušenu touto nesmírně silnou silou přírody. Dítě v děloze je schopno vnímat emocionální pochody matky, její lítosti, radosti, vztek, smutek, strachy a tyto emoce se ukládají jak v jeho emocionálním povědomí, tak i v jeho buňkách. Staří Číňané měli dokonce koncept „výchovy plodu“, kde měly ženy předepsáno měsíc po měsíci jakým činnostem by se měly věnovat, jaká jídla by měla konzumovat a jaká naopak vynechat, kterým aktivitám se vyhnout a celkově jak udržet svůj organismus v harmonii tak, aby energetická rovnováha jejich vyvíjejícího se plodu byla nenarušena. Tomuto tématu se blíže věnuji v přednášce o početí, těhotenství a porodu.

 

Životní styl, strava a životní prostředí dnešního západního člověka není příliš harmonický a proto není divu, že téměř každé děťátko se již narodí s nějakým handicapem, ať už se jedná o nějaký energetický nedostatek či nadbytek, horkost či chlad hromadící se v jeho těle. Lidské mládě se rodí nehotové, ještě mnoho měsíců po porodu je úplně odkázané na péči svých rodičů, a není to jen fyzická péče, kterou po přestřižení pupeční šňůry děťátko potřebuje. Po přestřižení žilního pupečníku je dítě stále ještě napojeno na svou matku i otce neviditelným energetickým pupečníkem, který je spojuje až do věku, kdy už jej děti přestanou potřebovat. Někteří lidé tento pupečník vnímají jako teplo v oblasti slunečního pletence (solar plexus), jindy jej cítíte třeba jako neklid (když se vaše dítě necítí dobře) nebo i jako podrážděnost, či žaludeční nevolnost. Tento energetický pupečník a přísun energie skrze něj je neméně důležitý pro vývoj dítěte a jeho fyzické a mentální prospívání, jako kvalitní strava. Nejvíce si jeho přítomnost uvědomujeme v momentu, kdy je dítě nemocné a vy můžete přímo fyzicky cítit, jak Vám rapidně ubývá energie. Pokud jsou rodiče dítěte v energetickém nedostatku již v momentu početí, bude dítě taktéž v nedostatku, a po porodu nebude tak silné a zdravé a živé jako dítě, jehož rodiče energií překypují. Můžete rovněž pozorovat, že když máte nemocné dítě a jste sami nemocní, jeho vyléčení a rekonvalescence trvá mnohem déle, než když jste zdrávi, a dál bych mohla pokračovat co se emocionální vyrovnanosti týče, děti (a nejen ony) často onemocní následkem nějakého emocionálního vypětí, kterého mohou být pouze svědky, ale které natolik ovlivní jejich energetickou rovnováhu, že otevře dveře nějakému onemocnění.

 

Podle toho kde se nemoc nalézá diagnostikujeme v Tradiční čínské medicíně i její původ. Pokud se jedná o onemocnění horních cest dýchacích, kašle, bronchitidy, jedná se většinou o nadměrný smutek či pláč, kterému dítě bylo vystaveno. Pokud jde o zažívací obtíže, může být na vině přílišná stimulace dítěte zážitky, které „nemůže strávit“, tedy které způsobí blok v energetickém meridiánu a energie hromadící se za tímto blokem napadne žaludek či střeva, pokud je děťátko vystaveno vzteku či se samo hodně vzteká, vidíme za tím patologii jater a může se stát, že děťátku často poteče krev z nosu apod.

 

Během nemoci potřebuje dítě energii navíc, aby se mohlo s nemocí utkat. Pokud my, jako rodiče (a je to celkem samozřejmé se tak cítit) budeme pociťovat obavy a starosti, tyto emocionální pochody nám budou ubírat energii, kterou bychom jinak mohli věnovat dítěti k jeho rychlejšímu uzdravení. Když dítě onemocní, můžete se najednou cítit extrémně unavení, a není to jen tím, že třeba probdíte noc, je to tím, že dítě od vás energii odsává.
Další velmi důležitý příklad toho, kdy si dítě vyžaduje více energie od rodičů je v momentě, kdy vydá příliš mnoho energie, třeba na různých setkání dětí či oslavách, nebo když vynechá svůj pravidelný odpolední spánek. Protože takové malé děti ještě neumí hospodařit s energií, jako my, bude takové malé dítě k večeru přestimulované a bude vypadat jako časovaná bomba, nebude poslouchat, bude odmítat udělat cokoli, na co je zvyklé a to může v nás, rodičích, přirozeně, vyvolávat vztek. Je třeba si ale uvědomit, že tento vztek není způsobem tím, že je dítě „zlobivé“, nýbrž tím, že dítě, postrádající svoji energii odebírá energii svých rodičů mnohem víc než normálně a vlastně jí ihned odhodí pryč v nějakém (pro nás) zběsilém činu. Pokud se zklidníme my, zklidní se i naše dítě.

 

Tedy, když už se budeme bavit do detailů, je třeba vzít v potaz to, když žena prodělá nějakou vážnou chorobu předtím, než dojde k početí a nemá dostatečný čas k rekonvalescenci, pak její oslabení přejde na dítě. Dalšími faktory, které přímo ovlivňují zdraví dítěte je strach matky v těhotenství, zejména zažije-li matka silný strach nebo zděšení, úlek, během posledních čtyř měsíců těhotenství. Pak se může stát, že tento strach se přenese i na dítě, a to se narodí již se symptomy strachu. K těm se pojí zejména zvýšená nervozita dítěte, sklony k nespavosti a chorobný strach z odloučení od matky. U takovýchto dětí často pozorujeme namodralou barvu u kořene nosu. Dalším faktorem je přenesená horkost. Může být způsobena tím, že maminka byla vystavena ve finálních stádiích těhotenství letnímu vedru, nebo během posledních měsíců prodělala horečnaté onemocnění, nebo během těhotenství konzumovala příliš mnoho pikantních a pálivých jídel, případně příliš mnoho jehněčího a zvěřiny (tato masa velmi zahřívají). Tato horkost se může projevit na děťátku, které má pak také v sobě horkost, je horké na dotek, má červené tvářičky, a má sklony ke snadnému se pocení.

Dalším negativním in utero faktorem jsou toxiny. Ženy, které jsou během těhotenství vystaveny toxickým vlivům, a to například pesticidům a jiným chemikáliím ve stravě, nebo např. olovo (z automobilů), hliník (z nádobí) nikotin, alkohol, drogy, léčiva nebo prodělané očkování v těhotenství, nebo, a o tom se příliš nemluví, maminka konzumovala příliš mnoho pomerančů a pomerančové šťávy. Děti takových matek mohou mít nízkou porodní hmotnost, mentální postižení, mohou vykazovat horší přírůstky na váze, a mohou mít zduřelé uzliny a tendenci k onemocněním anginou během celého dětství. Pomeranče se považují za velmi škodlivé v Tradiční čínské medicíně, protože mohou způsobit hyperaktivitu u dětí, a to jak pokud pomeranče a výrobky z nich (pomerančová šťáva, pomerančový koncentrát apod) konzumuje nastávající maminka, nebo je posléze konzumují v přílišném množství děti.

 

Zdraví dítěte přímo ovlivňuje i způsob porodu. Pokud je porod těžký a namáhavý, nebo pokud se vyskytnou jakékoli komplikace při porodu, má to na dítě většinou negativní vliv. Např. Děti, kterí se narodí před termínem budou mít obraz „slabé“ energie, nebo děti, které si prošly traumatickým porodem (ke kterým se řadí i císařský řez) budou mít slabou energii. V některých případech dítě vykazuje i známky obrazu „strachu“, který jsem popsala dříve.