Dětské zdraví Diagnostika

Vývojové fáze dítěte a jejich zvláštnosti

Během svého vývoje dítě prodělává psychické, fyzické a duševní změny. Tyto změny rovněž mohou ovlivnit zdraví dítěte, a to jak v negativním, tak i v pozitivním slova smyslu.

Čtyři až šest měsíců

Období maximálního stresu pro zažívací trakt. Do tohoto věku už dítě většinou strávilo své energetické rezervy které ještě mohlo mít z dělohy a zároveň jeho požadavky na energii se zvyšují. Začíná se zvedat, otáčet, objevovat svět, méně času teď prospí a na to potřebuje velké množství energie. Zároveň začíná více přibývat na váze a často je to období, kdy ochutná první pevnou stravu ve formě kašiček apod. Navíc v tomto období již začínají růst zuby, a většinou také dítě podstoupí první očkování. Toto stresové období se často projeví jako tzv. akumulační porucha. Dítě má červené kulaté fleky na tvářích, je horké, může mít sklon k horečkách, jeho bříško je nafouklé jako buben a jeho stolice může být buď velmi pevná, a jen jednou za několik dní, nebo naopak průjmovitá, napěněná i do zelena a zapáchající po jablkách. U silných dětí tato porucha brzy odezní bez dalších následků, snad jen s pár dny nechutenství, u slabších jedinců však může tato nerovnováha vyústit v závažnější problémy, jako např. atopický ekzém, astma, chronický průjem nebo zvracení.

Období vzdoru (okolo 2.roku dítěte)

Mnoho batolat prochází kolem věku 2 let emocionálně velmi vypjatým obdobím. Začínají pociťovat separaci od matky a svůj individuální vývoj, a zároveň se potýkají s učením mateřského jazyka. Už chápou, že řeč může být nástrojem ke komunikaci svých pocitů a nápadů, nicméně vzhledem k omezenému slovníku se neumějí přesně vyjadřovat. To pak vede k pocitu frustrace a bezmoci – a to všechno v tomto období, kdy si dítě začíná budovat svoji individualitu. Není proto divu, že mají děti v tomto věku sklon k zuřivosti a záchvatům vzteku. Rovněž angínu spojujeme s vyjadřováním a také potlačováním vzteku, a je nasnadě, že právě v tomto věku se angína poprvé objevuje. Emoce batolete jsou úplně závislé na emocích lidí, které ho obklopují. Jinými slovy, dítě přebírá emoce od svých rodičů a vychovatelů, které ho nejvíce obklopují. Často si můžeme všimnout, že pokud jsme sami podrážděni, i naše děti jsou podrážděné apod. V tomto období si můžeme vypomoci Bachovými květovými esencemi, a to jmenovitě těmito třemi: Cesmína ostrolistá, Viná réva a Vlašský ořech.

6-7 let

Ve věku 5-10 let je mnoho dětí bez větších onemocnění. Dalo by se říci, že jde o „nejzdravější“ období. Hlavní problémy raného věku, totiž nedostatečnost energie, dětské nemoci a období rychlého růstu, a zatím ještě žijí víceméně bezstarostný život nedotčený problémy, se kterými se budou muset vyrovnávat v dospívání a dospělém věku. Ale ve věku 6-7 let se v dětském organismu dějí změny, které mohou nastiňovat problémy v dospělosti. V tomto věku si děti mohou začít uvědomovat svoji osobnost, to že mají své názory, které se ne vždy musejí shodovat s názory jejich rodičů a vychovatelů. Děti si také poprvé začnou plně uvědomovat své emoce. Před tímto obdobím jsou emoce jednotnou součástí dětské psychiky a děti je nijak neoddělují. Najednou děti mohou zjistit, že mají emoce odlišné od „já“, tedy např. vztek, strach, pochybnosti, a také zjistí, že některé emoce jsou positivnější než jiné. Dítě si začíná uvědomovat, že emoce, které v něm a v lidech kolem něho nevyvolávají libé pocity je dobré kontrolovat. Je to i tento věk, ve kterém začnou děti mít soutěživého ducha. Mohou chtít zazářit ve třídě nebo být hvězdou sportovního týmu. V tomto věku tedy u dětí přicházejí první onemocnění spojovaná se stresem, jako například bolesti hlavy, bolesti uší a trávící obtíže.

Puberta (10-14 let)

V období kolem 10.-14.roku věku vstupuje dítě do puberty, ve které dítě zažívá mnoho problémů spojených s tímto obdobím. V Tradiční čínské medicíně je toto období nazýváno přechodovým a je vnímáno, jako vstupní brána ke změnám zdravotního stavu – ať už k lepšímu, nebo horšímu. Pokud nastane puberta v období nízké hladiny stresu, dítě může mílovými skoky poskočit k pevnému zdraví a výraznému zlepšení zdravotního stavu. V tomto období děti přestávají mít atopický exém, astma, alergie a jiné podobné nemoci, se kterými se potýkalo třeba od narození. Nicméně na druhé straně, pokud puberta nastane v momentě, kdy dítě prochází obdobím velkého stresu, problémy které dítě už má se mohou zhoršit či upevnit a trvat ještě mnoho let, v některých případech i celý život. Zejména pro dívky je v tomto období důležité odpočívat, nestresovat se školními úlohami, zejména pokud zrovna mají menstruaci. Možná promeškají nějaké učivo, což bude ale bohatě vyrovnáno tím, že se vyhnou mnohaletým problémům s menstruací a menstruačním bolestem v budoucnosti.

K tomuto tématu bych ještě ráda podotkla, že v životě žen je takovýchto vstupních bran několik. Zrození, puberta, porod a menopauza. U každé této brány je velká šance zlepšit svůj zdravotní stav, nicméně je třeba zajistit, aby se vstupní brána otevřela v období, ve kterém se žena cítí šťastná a spokojená.