Dietetika Pět prvků Roční období Zdraví orgánů

Jaro

Jarní očista a jak na jaře podpořit naše zdraví ideálním způsobem

Jaro znamená nový začátek. V čínském léčebném systému je zasvěceno elementu dřeva. „

Vnitřní kniha Žlutého císaře“ nás upomíná, že je to čas, kdy by měl člověk „vstávat brzy s prvními paprsky slunce“ a „chodit na svižné procházky“, což jsou podle tohoto díla YANGové aktivity, které odrážejí vzestupnou a aktivní povahu tohoto ročního období. Člověk si nemůže pomoci, aby nezaregistroval zrovna se probudivší rostlinný život, který doslova tlačí vzhůru po zimním spánku. Pohled na zelenou barvu křehkých mladých výhonků vyživuje naše duše skrze oči (které patří játrům a tudíž taktéž elementu dřeva), a tak naše chuť k jídlu se zmenšuje a tělo se přirozeně začíný čistit, nejen od zbytků stravy, ale také od nadměrné touhy a tu doprovázejících pocitů nespokojenosti, netrpělivosti a vzteku. Metaforická membrána mezi očima a myslí zmizí a zření se projasní. Je možné se podívat na věci z nového úhlu pohledu.

Teď je čas sespojit se svou opravdovou podstatou, se svým Bytím, obrátitpozornost k sebeuvědomění a způsobům sebevyjádření. „Vnitřní kniha Žlutého císaře definuje živoucí vztahy, které nejlépe vystihují jarotakto:

„Nadpřirozené síly jara vytářejí vítr na Nebesích a dřevo na Zemi. V těle vytvářejí játra a šlachy; vytvářejí zelenou barvu… a dávají hlasu schopnost vyluzovat křik a řev… vytvářejí oči, kyselou příchuť a z emocí zlost a vztek.

Jarní potraviny

Toto je roční období, ve kterém je třeba se věnovat játrům a jejich spřízněnému orgánu, žlučníku. Na jaře přirozeně jíme méně, nebo se dokonce i postíme, abychom vyčistili tělo od tuků a těžkého zimního jídla. Strava by měla být lehká, nejlehčí z celého roku, a obsahovat potraviny, které zdůrazňují YANG, stoupající a rozpínající se kvality jara – mladé rostliny, čerstvé zelené lístky, naklíčené potraviny, obilné trávy jako je mladá pšenice, mladý ječmen apod. Slané potraviny, jako třeba sojová omáčka, miso, a na sodík bohaté maso mají všechny silnou složku, která pomáhá energii klesat dolů, a tudí pro tuto svoji schopnost by se měly v tomto období omezit. Příliš mnoho těžkého jídla na jaře zahlcuje játra a vede k jarním záchvatům a horečkám.

Rozpínající se, stoupající energie sladkých a štiplavých jídel je doporučována klasiky (Li Shizhen – vynikající čínský herbalista z 16.století, který zkompiloval jednu z nejobsáhlejších Čínských herbářů, Bencao Gangmu.) jakožto prostředky vytvoření niterného tělesného jara. K tomuto efektu můžeme použít trochu koncentrovaného sladidla s aromatickými bylinkami, třeba medovo-mátový čaj. Aromatická koření jako třeba bazalka, fenykl, majoránka, rozmarýna, kmín, kopr a bobkový list jsou v tomto období velmi vhodné. Většina komplexních uhlovodanů jako například obilniny, luštěniny a semínka mají přirozeně sladkou chuť, která se ještě zdůrazní jejich naklíčením. Mladé řepy, mrkvičky a další škrobovitá zelenina vyjednocená z jarní zahrádky poskytuje osvěžující sladkou chuť. Některé velmi aromatické, štiplavé příchutě tradičně používají i západní léčitelé jako medicína: týdenní kůra syrové cibule a česneku působí jako velmi účinná odčervovací kůra, která osvobodí tělo od parazitů. Tradiční japonská metoda sladko-štiplavé kombinace proti parazitům je mochi s černobýlem – roztlučená sladká rýže s pelyňkem černobýlem.

Jaro je také ideální čas jak se zbavit i dalších nepříjemných parazitů, se kterými si většinou alopatická medicína neví rady jako jsou chlamydie, borelióza a podobné nezvané návštěvníky našeho těla. S použitím bylinných směsí tradiční čínské medicíny je možné tyto parazity z těla zcela odstranit, jednak užíváním bylinných čajů speciálního složení, a jednak cílenou změnou ve stravování pod dohledem diplomovaného terapeuta tradiční čínské medicíny (terapeuta ve svém městě můžete najít zde).

Regenerace a syrová strava

Na jaře se příprava jídla zjednodušuje. Syrové a naklíčené potraviny mohou být silně upřednostňovány. V Ajurvédě jsou tyto potraviny nazývány vátické, což znamená „větrné“. Nicméně podle Ajurvédy podporují rychlost, rychlé pohyby a extrovertní činnosti jako takové. Tyto potraviny jsou také považovány za očistné a ochlazující.

Jaro, první roční období v roce, představuje mládí. Syrové potraviny mají zprostředkovat regeneraci skrze připomenutí tělu toho, co bylo dříve, více mladických období lidského vývoje a doby před objevem ohně kdy byl člověk velmi aktivní fyzicky, a vytvářel hojnost vnitřního tepla; tudíž pravěcí lidé nacházeli rovnováhu v ochlazujících vlastnostech syrové stravy. Všechny fáze lidského vývoje jsou v nás zakódovány a tudíž je potřeba projít jednotlivými vrstvami naší evoluce k více primitivním biologickým stavům aby mohlo dojít ke kompletní regeneraci.

Pojídání syrové stravy by se mělo zvýšit u osob s příznaky vnitřního horka, v oblastech s teplejším podnebím a během období se zvýšenou fyzickou aktivitou. Většině lidí prospívá zavést do stravy alespoň malé množství syrové stravy denně, s větším podílem v jarní a letní stravě. Nicméně i toto má svá omezení (více se o nich zmíním v kapitole o Elementu Země), protože tepelně neupravené potraviny požívané v nadměrném množství mohou oslabit zažívání a odstartovat přehnanou očistnou reakci a vůbec by se neměly požívat v případě zánětlivých onemocnění střev. Syrové potraviny by měly být požívány s rozvahou zejména u osob se znaky slabosti-ochablosti a nedostatku.

Jarní očista a redukční dieta

Na jaře je tedy ideální čas nejen pro vnitřní očistu, ale díky snížené chuti k jídlu a přirozeně rychlejšímu metabolismu stravy, a schopnosti těla rychleji odbourávat tuky i na redukční diety a snižování tělesné váhy.  Je dobré si tedy místo novoročního předsevzetí dát jarní předsevzetí a na jaře prostě omezit množství stravy, častěji chodit na svižné procházky, zařadit více zeleného a naklíčeného a méně tučného, masitého a přirozeně shodit pár kilogramů a navíc organismu pomoci se přirozeně pročistit.

Jarní kuchařka

Většinalidí, kteří žijí v mírném podnebném pásu potřebují tepelněupravit většinu své stravy aby zachovali podnebnou a zažívacírovnováhu. Na jaře je třeba jídlo tepelně opracovat velmi krátcepři použití vyšších teplot; tímto způsobem nebude jídlouvařené skrz naskrz a zůstane uvnitř částečně syrové. Pokudpoužíváme olej k úpravě pokrmů na jaře, nejvhodnější metodaje rychlé osmažení metodou „sauté“. Pokud použijeme ktepelné úpravě vodu, pak krátké napaření nebo velmi krátképodušení je ideální. Jakovelmi vhodná je i metoda,kterou zmiňuje MUDr.JuditaHofhanzlová ve své knize Zdravě jíme,nevaříme, a totiž zalití jemně pokrájené kořenové zeleniny,zelených lístků, salátů apod. horkou vodou, přisypeme pársemínek a můžeme jíst. Dobrou chuť!

Zdroj:
Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů
Paul Pitchford – Přírodní stravou ke zdraví – Asijské tradice a moderní výživa