Dietetika

Zimní období a TČM dietetika

Zima je čas, kdy končí rok. Patří k ní element vody, a k elementu vody patří v Tradiční čínské medicíně ledviny. Abychom se s elementem vody ztotožnili je třeba si vodu představit. Voda jako taková je spojována s elementem vody, a s Yinem a jeho principy, tudíž je třeba být mnohem vnímavější, introspektivní, spíše skladovat než vydávat; jelikož se chladí povrch těla, je třeba vnitřek zahřívat. Vnitřní chlad a tma nás přímo vybízejí k vyhledávání vnitřního tepla. Je čas odpočívat, věnovat se hluboké meditaci, kultivovat naši duchovní esenci a ukládat fyzickou sílu – klidně ve formě přidané váhy – pro přežití tohoto u nás velmi nepřátelského neboť chladného období. Ačkoli převládají yinové procesy, musíme zůstat aktivní abychom udrželi naši páteř a klouby pružné.

Žlutý císař v Nei Tingu říká:

Síly zimy vytvářejí zimu v Nebesích a vodu na Zemi. Tvoří ledviny a kosti v těle … z emocí strach a schopnost vydávat mručivé zvuky.“

V Číně se říká, že ledviny se „otevírají do uší“ což znamená, že sluch úzce souvisí se zdravím našich ledvin, orgánem, který je v zimě nejvíce ovlivňován. Schopnost dobře slyšet je v ideálních podmínkách zvýšena právě v chladných, tichých měsících. Zvuky vaření a hlasy z kuchyně podporují apetit. Zkuste si představit horké výživné polévky, celozrnná jídla a pražené ořechy a semínka… chutná představa, že? Sušené potraviny, malé tmavé fazolky, mořské řasy a zimní zelená zelenina jako kadeřávek, růžičková kapusta, kapusta, pórek, to vše posiluje v zimě ledviny. V zimě je třeba vařit jídlo déle, při nižších teplotách a s méně vodou.

V zimě je skvělé jíst jídla slané a hořké chuti, protože podporují klesání a tudíž usnadňují ukládací funkci organismu. Takové potraviny zároveň zchladí povrch organismu a navedou tělesné teplo hlouběji do těla; když je povrch těla chladnější, pak méně vnímáme chlad zvenčí. Nicméně je potřeba samozřejmě užívat soli s mírou, neboť její přílišná konzumace stahuje ledviny a močový měchýř, a nutí nás požívat více vody což způsobuje povšechný chlad, který zasáhne tyto orgány a ovlivní negativně i srdce. Zajistit ochranu pro srdce – ducha – je rovněž v tomto období velmi důležité, čehož dosáhneme tím, že do jídla přidáme něco hořkých jídel, neboť se říká, hořká chuť „vstupuje do srdce“.

Většina hořkých jídel není úplně hořká, ale je kombinací hořké a jiných chutí. Tato jídla jsou např. salát, potočnici, žito, oves, červenou čekanku – endivii, tuřín, řepa, celer, chřest, vrchní části mrkve, výhonky alfa alfa, quinoa, amarant apod. také vnější část některého ovoce a zeleniny (samozřejmě z bioprodukce), např. citronová kůra, vnější listy ze zelí (které v obchodě málokdy dostanete) a samozřejmě nejsilnější představitele hořké chuti naleznete v říši bylin. Kořen čekanky, kořen lopuchu, křen a třeba Larrea divaricata. Na praženoé mletoé čekance si můžete pochutnat v Meltě nebo Caru nebo některém z dalších kávovinových nápojů.

Slaná chuť je zastoupena nejvíce v misu, sojové omáčce, mořských řasách, soli, jáhlách, ječmeni, nebo samozřejmě v jakémkoli jídle, které osolíte. Ve většině rodin se soli užívá příliš, uděláte tedy dobře celé rodině, když už od miminka budete užívat soli méně, a přidáte více chuti hořké. Nicméně, nic se nemá přehánět, a tak ani výrazně hořkých potravin nemá být v našem jídelníčku nadbytek (pokud už netrpíme nějakou nerovnováhou), ale malé, pravidelné množství potravin hořké chuti vyživuje naše niterné zážitky a ochraňuje naši radost v srdci.

I po aklimatizaci na zimu mohou někteří jedinci pociťovat výraznější chlad, a to proto, že jim chybí Yang – tedy jakási kamínka organismu. V tomto případě je pak potřeba přidat více potravin, které zahřívají Yang (v krátkosti přidat koření jako hřebíček, semeno pískavice, fenyklové semeno, anýz, černý pepř, kůra skořice, sušený zázvor, vlašské ořechy, černé fazole, cokoli z cibulovitých (cibule, česnek, pažitka, šalotka, pórek) quinoa, kuřecí maso (BIO), jehněčí maso (BIO), pstruh, losos). Vyhněte se naopak potravinám, které chladí, např. čerstvé ovoce, čerstvou nevařenou zeleninu, nevařená jídla, nadužívání soli a dejte pozor při konzumaci mořských řas.

Skvělý vegetariánský recept na doplnění Yangu ledvin: přidejte výše uvedená koření a nějakou cibulovinu do polévky z černých fazolí, vařte co nejdéle (třeba 12 hodin) na velmi mírném ohni.

Jezte také vlašské ořechy, které zejména posilují esenci a yang ledvin, a zlepšují schopnost ledvin „sevřít Qi“ a tak jsou často velmi vhodným pomocníkem při léčbě chronického kašle, sípání, a dalších astmatických symptomů, které jsou zapřičiněny právě „studenými“ ledvinami v nedostatku Yangu.Stačí 10-30 g vlašských ořechů denně. Ale pozor, přílišná konzumace vlašských ořechů může způsobit vznik aftů v dutině ústní a zažívací obtíže.

Použitá literatura: Paul Pitchford – Healing with Whole Foods (Léčba celostními potravinami), Bob Flaws – The Tao of Food, Barbara Temelie – Kuchařka pěti elementů